luni, 16 iulie 2012

Avocatura de afaceri – moft sau necesitate?

Pe langa mult trambitatele avantaje socio-economice anuntate cu mult fast de catre autoritati, integrarea Romaniei in Uniunea Europeana aduce cu sine si o serie de noi provocari la adresa IMM-urilor locale. Marea provocare o va reprezenta, asadar, adaptarea la noile conditii de piata si de concurenta existente pe piata unica europeana, cat si posibilitatea extinderii afacerilor si a parteneriatelor cu societatile comerciale straine. In acest context, apreciem faptul ca domeniul consultantei legale pentru afaceri va cunoaste o crestere semnificativa si asta datorita faptului ca nicio tranzactie comerciala din spatiul european nu se mai face fara aportul profesionist al avocatilor de business.
Dar de ce este atat de importanta consultanta legala pentru comunitatea locala a oamenilor de afaceri si de ce pledam pentru o asemenea apropiere intre cabinetele de avocatura specializate pe avocatura de business si oamenii de afaceri romani si straini din zona Moldovei?

1. Relatia dintre gradul de dezvoltare economica al unui oras sau regiuni este direct proportionala cu gradul de dezvoltare al firmelor de avocatura care ofera consultanta legala pentru afaceri. „Dinamica economica se reflecta, considera Ion Nestor, Managing Partner la Nestor, Nestor, Diculescu, Kingston, Petersen, direct sau indirect, in evolutia tuturor partici­pantilor la viaþa economica, firmele de avocatura nefacand exceptie. Relatia nu este insa unilaterala, intrucat firmele de avocatura nu sunt doar un beneficiar al cresterilor economice care stimuleaza consumul de servicii juridice ci si un catalizator al acestei evolutii. Serviciile juridice de calitate contribuie la functionarea sanatoasa a relatiilor economice si impulsioneaza progresul le­gislativ, creand premisele ascensiunii economice”.

2. Daca intr-un oras sau o regiune anume nu se inregistreaza progrese economice semnificative, atunci cu siguranta acolo exista si o problema legata de mentalitatea de business. „Sunt inca multi oameni de afaceri romani, subliniaza Gheorghe Musat, Managing Partner la Musat & Asociatii, care nu apreciaza si nu sunt constienti de beneficiul serviciului avocatial, inclusiv cel sub aspect profilactic. Spre exemplu, daca luati din Top 300 pe cei mai bogati oameni ai Romaniei, veti afla ca nici un sfert dintre ei nu lucreaza cu firme sau cabinete de avocati specializate in oferirea de servicii legale pentru afaceri. Dar si la nivel guvernamental se intampla acelasi lucru. Sa luam exemplul privatizarilor AVAS-ului: la 8.000 mii de privatizari au si 8.000 de procese. Ori acolo unde privatizarile s-au facut cu firme de avocati experimentate, care au expertiza in dreptul afacerilor, nu exista nici un litigiu”.

3. Cum ar putea fi caracterizata consultanta legala pentru afaceri si care ar trebui sã fie legatura  ei „naturala” cu mediul economic local si regional. Din pacate, la noi, la romani, exista inca mentalitatea potrivit careia avocatul este precum medicul: te vindeca numai daca te doare. Iar aceasta mentalitate o intalnim inclusiv la unii oameni de afaceri, politicieni, sau persoane din Guvern si alte institutii ale statului. Din pacate, rolul firmelor si cabinetelor de avocati de afaceri “in peisajul economic” romanesc nu este inca apreciat cum se cuvine, desi practica a dovedit ca alegerea avocatului potrivit poate face diferenta intre succesul sau esecul in afaceri”, atrage atentia Gheorghe Musat, seful de la Musat & Asociatii, liderul pietei de avocatura de afaceri din Romania. Deci rolul avocaturii de afaceri este extrem de important pentru sanatatea circuitului comercial si al economiei in general, mai ales intr-o tara ca Romania, unde stabilitatea legislativa, disciplina contractuala si in general conduita in afaceri lasa de dorit. Pe scurt, as spune ca fara participarea avocatilor lumea afacerilor ar intra in dezordine si, mai devreme sau mai tarziu, ar sfarsi in haos”, conchide acelasi Gheorghe Musat.

4. In ce domenii poate sa ofere consultanta legala pentru afaceri un cabinet specializat pe avocatura de business unui potential om de afaceri, roman sau strain, care decide sã investeasca in Moldova. Relatia de colaborare dintre un potential om de afaceri care decide sa investeasca in Moldova si un cabinet specializat pe avocatura de business incepe, sau ar trebui sa inceapa, inca din momentul in care acesta a luat „marea” decizie. Primul domeniu solicitat ar putea fi cel al dreptului societar. Pe langa demararea tuturor procedurilor legate de infiintarea unei noi entitati comerciale (S.R.L sau S.A.), clientul mai poate primi consultanta si in urmatoarele directii: asistarea societatilor in activitatea curenta, asistenta in pregatirea si derularea Adunarilor generale, majorari si reduceri de capital social, schimbari de sediu, numiri si revocari de administratori si cenzori, obtinerea de avize si autorizatii etc.Al doilea domeniu vizat ar fi cel al dreptului comercial. Sprijinul pe care un cabinet specializat pe avocatura de business l-ar putea oferi ar consta, in principal, la redactarea contractelor comerciale, la asistarea, negocierea si incheierea tranzactiilor comerciale, precum si la asistarea si reprezentarea in litigii comerciale in fata instantelor de judecata.Un alt domeniu de mare interes este dreptul financiar si fiscal. Aici avocatura de business poate oferi asistenta si consultanta cu privire la asistarea si reprezentarea permanenta a firmei respective in fata Garzii Financiare, a Directiilor Finantelor Publice si a Administratiiilor financiare locale.
Dar despre toate acestea, vom discuta, pe larg, in articolele noastre viitoare.
Din punctul nostru de vedere, consideram ca primul pas a fost facut deja.
Ceea ce urmeaza este ca cititorii nostri, antreprenorii si oamenii de afaceri de succes ai Iasului, dar nu numai, sa fi inceput sa prinda deja gustul pentru consultanta legala pentru afaceri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trimiteti un comentariu: